На 30 срещу 31 март в 03.00 часа сутринта часовниците ще

...
На 30 срещу 31 март в 03.00 часа сутринта часовниците ще
Коментари Харесай

Тази нощ местим стрелките на часовника с час напред

На 30 против 31 март в 03.00 часа сутринта часовниците ще се реалокират напред с един час.
На този ден спим с 1 час по-малко.
Преходът към лятното часово време се осъществява с цел да се спести енергия и да се използва по-ефективно дневната светлина. С този ход се цели да се намали потреблението на изкуствено осветление и отопление, което в последна сметка води до по-ниски разноски за електрическа енергия и по-малко замърсяване на околната среда. Преходът към лятното часово време също по този начин има положителен ефект върху хората, защото по-дългите дни и повече дневна светлина се свързват с по-добро въодушевление и повече сила. Това може да помогне на хората да бъдат по-продуктивни и по-активни денем.
През последните години редица страни се отказват от потреблението на лятното часово време. Сред тях са Казахстан – 9 от 14 области (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011) Египет (2014), Азербайджан (2015). В интервала 2011 – 2014 Русия остава целогодишно на лятното часово време, само че след неодобрение от поданици в разнообразни райони на Руската федерация поради късния изгрев, държавното управление взема решение през 2014 страната да остане за непрекъснато на зимното часово време, като това важи за цяла Русия и елементи от Украйна (п-в Крим, областите Донецк и Луганск). Държавите, които се отхвърлят от зимното часово време и остават за непрекъснато на лятното, са Аржентина (2009), Беларус (2011), Чили, Турция и Севернокипърската турска република (2016), също по този начин Сингапур, Узбекистан и част от Малайзия (в останалата част работи така наречен „ Малайзийско часово време “).
През 2007 Венецуела въвежда собствена часова зона като с указ на тогавашния президент Уго Чавес, времето се измества с половин час обратно. Канадската провинция Нюфаундленд също има половин часова разлика по отношение на другите провинции по атлантическото крайбрежие на страната.
В началото на 2018 година в Европейския парламент се водят диспути по анулация сезонната промяна на часовото време на територията на целия Европейски съюз, като се разискват икономическите изгоди, само че и вредите за здравето от промяната на времето. Проведено е и онлайн допитване до жителите на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР